.
. Home.
Company Profile.
Contact.
Klimaat

Voor een comfortabel binnenklimaat moeten we zorg dragen dat de warmte niet kan ontsnappen naar buiten als het buitenklimaat koud is en vice versa.

Klimaat is in de meteorologie een woord voor de omgevingsomstandigheden (temperatuur, windsnelheid, luchtdruk, neerslag, vochtigheid, temperatuurverschil tussen dag en nacht en tussen de seizoenen), op een planeet, zoals de aarde of in een bepaald gebied op een planeet. Al deze weerselementen hebben zo hun eigen invloed op onze gevels.

Zonlicht 
Zonlicht zorgt voor opwarming. De temperatuur is nooit constant. Door deze schommelingen zullen (gevel)elementen kunnen uitzetten en krimpen. Bij het ontwerpen van een voeg dienen we dus op voorhand rekening te houden met deze extremen. Het bewegen van deze (gevel)elementen kan ook worden versterkt door de aanwezige vochtigheid.
Zonlicht is niet alleen verantwoordelijk voor het opwarmen van de aarde, maar ook UV of ultraviolette straling. UV-straling kan voor een versneld verouderingsproces zorgen van diverse afdichtingsproducten.

Luchtdruk 
Het klinkt misschien gek, maar lucht heeft gewicht. Het is niet veel want 1 liter lucht weegt 0,003 gram. Maar het wordt toch aardig wat als je de hele dikte van de dampkring meetelt. Een luchtkolom in de atmosfeer vertegenwoordigt een bepaald gewicht en veroorzaakt daardoor een druk op het aardoppervlak. Dit is voor het eerst gemeten met kwik. Een kolom kwik van 76 cm hoog en een oppervlak van 1 vierkante cm weegt precies 1 kg. Tegenwoordig spreken we over millibar of hectoPascal (hPa), waarbij 75 cm kwik voor 1000 hPa staat. De luchtdruk varieert van plaats tot plaats en ligt aan het aardoppervlak meestal tussen de 940 en1060 hPa. In de kern van tropische stormen, zoals hurricanes kan de luchtdruk dalen tot onder 900 hPa. Verschil in luchtdruk ontstaat door verschil in verwarming. Hoe warmer de lucht, hoe lichter het gewicht, dus hoe lager de druk. Het verschil in luchtdruk tussen ons binnenklimaat in woningen en gebouwen dient dan ook ongelijk te zijn aan de heersende druk in ons buitenklimaat. Dit kunnen we bewerkstelligen door lucht- en dampdicht te bouwen, waardoor we dus gebruik maken van drukvereffening.

Wind 
Wind oefent een druk- dan wel trekkracht uit op onze gevels, waardoor onze gevels dusdanig ontworpen moeten zijn om deze krachten te kunnen weerstaan. Volgens de NEN 6702 zijn er in Nederland 3 verschillende windgebieden gedefinieerd. Deze norm stelt dat de windkracht in gebied I (rond Den Helder en de Waddenzee) het grootst is. Gebied II (de rest van de Nederlandse kustlijn) kent een lagere windkracht dan gebied I. Gebied III is het binnenland, waar de norm de laagste windkracht voor opgeeft. 

Neerslag 
Neerslag kan nadelige effecten hebben op gevels die niet correct zijn afgedicht. Door langdurig regenval zal de buitengevel verzadigen waardoor het water in de spouwruimte terecht kan komen. Bij gevels die niet volgens de principes van drukvereffening zijn afgedicht, kan vochthoudende lucht eenvoudig getransporteerd worden naar de vertrekken in ons binnenklimaat.


Keuzemenu:

Terug naar Hoofdmenu

Gevelprincipes
Klimaat
Warmte
Vocht
Vochtindringing
Lucht
Luchtdoorlatendheid
Drukvereffening
Compartimentering
Voegafdichting


Stuur een e-mailbericht:
info@frenk-bv.nl


Bel:. +31 (0)10 416 03 03
Fax: +31 (0)10 438 00 45

Downloads 
Details 
Bouwfysica 
Meer weten: ...Lees hier verder, open de pagina over bouwfysica
 .Disclaimer     Privacy Statement     Sitemap     Contact     Algemene voorwaarden

Copyright Frenk ©, 2008.