.
. Home.
Company Profile.
Contact.
Regelgeving

Energiezuinig bouwen is meer dan alleen isoleren en wat technieken toepassen. De meest interessante ingrepen ontstaan al bij de eerste schetsen, kosten meestal geen of weinig geld en verhogen het leefmilieu (binnen en buiten) terwijl ze het energieverbruik verlagen. 

Isoleren van een gebouw betekent het beperken van de warmteverliezen naar de buitenomgeving. De buitenomgeving betekent: de buitenlucht, de grond en de aanpalende niet-verwarmde ruimtes. Een woning verliest dus warmte langs het dak, de wanden en de vloer. Een goede isolatie  heeft niets dan voordelen:

De energienota daalt.
Er ontstaat een aangenamer binnenklimaat in het gebouw.
Het milieu wordt minder belast door een lager energieverbruik (CO2). 

Ventileren 
Ventileren lijkt wel een modewoord, toch is het belangrijk voor uw comfort. Elke bewoner heeft zuurstof nodig om te ademen en ademt kooldioxide en vocht uit. De zuurstof in de woning moet dus regelmatig worden aangevuld, voor onszelf, maar ook voor de open verbrandingstoestellen in het gebouw.
Ook andere bronnen in het gebouw kunnen oorsprong zijn van vervuiling van de binnenlucht: huisdieren, materialen (vb formaldehydehoudende lijmen), vuilnisbakken, kookluchtjes, verbrandingstoestellen. Ook vocht kan in het gebouw een belangrijke bron zijn van vervuiling. Dit vocht is afkomstig van onze eigen ademhaling of zweet, maar ook van poetsen, douchen en baden, koken en planten. Als we dit vocht – 10 tot 15 liter per dag – niet regelmatig afvoeren, bekomen we niet enkel een heel vochtige en onaangename atmosfeer maar zal de woning er ook schade van ondervinden. Te veel vocht in een gebouw kan leiden tot schimmelgroei, tot condensatie en schade aan het gebouw zelf. Kortom om de lucht gezond en zuiver te houden zullen we de vervuilde lucht moeten afvoeren, daarom moeten we de woning geregeld ventileren. Voor we vertellen hoe dit kan, geven we aan hoe u dit best niet doet want daar bestaan een aantal misverstanden over.

Het verluchten van de woning door het openen van de ramen kent maar een kortstondig effect. Zodra de ramen worden geopend vindt er een luchtwisseling plaats die veel te groot is. Veel koude lucht die naar binnen komt, leidt tot tochtklachten en groot energieverlies. Ramen worden dan al snel terug gesloten, maar het effect van dit kortstondig verluchten verdwijnt al gauw, na een uurtje is de lucht al terug vervuild. Dat merkt u ook in een slaapkamer. Bij gesloten ramen is de lucht ‘s morgens hoogdringend aan verversing toe. Openen van de ramen heeft wel wat effect, maar ventilatie is vooral ‘s nachts nodig op het moment dat de slaapkamer in gebruik is. Ramen de hele nacht open houden maakt de kamer te koud en geeft eventueel geluidsproblemen.

De meeste gebouwen bevatten heel wat kieren en spleten. Door de wind en als het buiten erg koud is komt er door die kieren en spleten heel wat lucht naar binnen, lucht die door kieren aan de andere zijde van het gebouw weer naar buiten gaat. Op die wijze krijgt u ook een soort verluchting, maar dan één die helemaal niet aan de behoefte voldoet. Vochtige of onfrisse lucht uit de keuken of toilet willen we zo snel mogelijk buiten, maar misschien blaast de wind deze lucht juist naar de leefkamer. Met veel wind of een groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten is de verluchting erg sterk, wat leidt tot tochtverschijnselen en groot energieverbruik.

Andere methoden zijn vaak ontoereikend of pakken maar een deel van het probleem aan: luchtfilters voeren geen vocht af, ontvochtigers doen niets aan het zuurstofgehalte, airconditioning pakt de geurtjes en het vocht niet aan.

Willen we het gebouw gezond en energiezuinig krijgen dan moeten we ventilatie grondig aanpakken. De eerste stap is het gebouw luchtdicht maken om ongecontroleerde infiltratie en ex-filtratie van lucht te verhinderen. In een tweede stap gaan we gecontroleerd ventileren, waar, hoeveel en wanneer nodig. Dat noemen we basisventilatie. Het openen van ramen maakt geen deel uit van de basisventilatie, maar kan wel zinvol zijn om occasioneel eens grondig door te luchten (bij schilderwerken, een feestje…) Ook een dampkap hoort thuis bij deze intensieve ventilatie.

Velen zeggen: vroeger was dat toch allemaal niet nodig, sinds we zijn gaan isoleren is dat ineens nodig. Een te veel aan isolatie zou de schuld zijn van vocht- en comfortproblemen. Onzin!

Om te beginnen kan isolatie maar goed isoleren als deze ook goed wind- en luchtdicht is afgewerkt. Daarnaast kunnen eventuele kieren en spleten nooit voor een gezond binnenklimaat zorgen. Vroegere slecht geïsoleerde en niet luchtdichte woningen verbruikten zeer veel energie, kenden vochtproblemen of droogden in de winter juist sterk uit ten koste van veel energie- en comfort. Ons motto blijft: eerst luchtdicht bouwen en dan gecontroleerd ventileren.


Keuzemenu:

Advisering
Regelgeving
Normen
Luchtdicht Bouwen
Referentieprojecten
Ga naar Frenk.nl
Ga naar FRENK Luchtdicht Bouwen™
Ga naar FRENK BrandWerend™
Ga naar BouwFysica 


Stuur een e-mailbericht:
info@frenk-bv.nl


Bel:. +31 (0)10 416 03 03
Fax: +31 (0)10 438 00 45

Downloads 
Details 
Bouwfysica 
Meer weten: ...Lees hier verder, open de pagina over bouwfysica
 .Disclaimer     Privacy Statement     Sitemap     Contact     Algemene voorwaarden

Copyright Frenk ©, 2008.